02 March 2014

My life After Married

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

 ASSALAMUALAIKUM W.B.T


Selepas berumahtangga ni banyak perubahan yang berlaku. Setelah genap usia perkahwinan kami  4 bulan, baru terdetik hati nak berkongsi serba sedikit perubahan hidup yang berlaku dalam hidup aku.


~ dulu bangun pagi fikir nk makan je tahu. kalau kat rumah mak aku ni jenis rajin memasak. Asal aku balik ada la makanan best2 yg mak masak. Adik pernah kata "asal kak intan balik mak masak kuih kacang.. haha.. da peveret kakak korang, nasiblah! wuwuwu~ Itu belum lagi masuk bab kalau nak balik universiti, mesti mak bekalkan macam2 makanan. Tapi sekarang tak nak susahkan mak lagi. Tapi itu pun mak suruh amik itu, amik ini utk melengkapkan rmh kami.. hihi.. mak mak..

~ bangun pagi tak boleh nak liat2 bermalas2 lagi.. Kena awal dan terus bertenaga untuk menyediakan suami sarapan. hihi..stakat nak isi perut sendiri makan roti 70sen pun da kenyang pastu bancuh air (ni bukan mls, cuma makan sorang, malas la nak beria2.. huhu).. I dulu tak pandai masak.. Sekarang boleh la setakat nk cuba2 tu.. Alhamdulillah suami aku pun tak cerewet hal2 makan ni..Makin2 bertambah rajin la nk memasak.. hohoho.

~ Dulu bila baca al-Quran yakin je tajwid semua tak ada masalah. Tu yang boleh khatam banyak kali dalam setahun. Tapi sekarang bila tadarus al-Quran dengan suami baru sedar banyaknya kesalahan aku.. Waaa, ini la nikmat pernikahan yang paling bermakna buat aku. Ada yang membimbing bacaan al-Quran. 

~Dulu handphone ni sentiasa jadi benda yang penting untuk kemana2 almaklumla kot2 tunang mesej ke kan.. hahaha. fb pun sama kalau tak scroll dr atas ke bawah tu tak sah. Tapi sekarang nk tengok lama2 pun dah takde hati. Hp pun capai bila nk set alarm. (ni kes bila da duduk serumah, masuk kolej balik kembali aktiviti asal.. huahua)

~ dulu sebelum nikah, kalau jumpa cik abg mesti nak lari jauh-jauh. Sekarang bila jalan berdua, rasa nak pegang je kuat2 walau depan orang ramai. hahaha. Suka hati aku la laki aku.. kakakaka..Sebenarnya aku ni memang jenih suka pegang tangan time jalan. Tapi yang bezanya bila pegang tangan cik abang ni rasa selamat tu lebih.. huhu~

~ Aku dulu bila terpandang muka cik abg ni rasa biasa je (b4 nikah). Orang kata dia gemuk ke, muka macam org jawa ke apa ke semua ada potensi yg boleh menggugat hati aku n mempengaruhi untuk rasa kurang enak ttg dia..huhu... Sekarang, rasa nak pandang je lama2.. Handsome ke tak handsome ke belakang kira.. Janji dia la yang akan bawa aku ke syurga, dia la yang akan tanggung dosa pahala aku.. Lagipun itu kan satu cara yg paling mudah nak buat utk dapatkan pahala.. wiwiwi~ ;)

~ Dulu kalau tidur dengan kawan2, dengan siblings sama je rasanya.. tp tido ngan mak best rasa macam anak2 gitu. Tapi sekarang kalau tak tidur dengan cik abang rasa lain sangat2.. huahuahua (dia rasa tak eh apa yang aku rasa)

Buat masa ni kami masih tinggal berasingan duduk di kolej.Walaupun tiap2 hari jumpa tapi rindu tu tetap ada. huahuahua.. tak tau la cik abang rasa cam aku rasa ke x..huhu.. InsyaAllah dalam masa 2-3 minggu ni akan pindah ke rumah sendiri... waaaa, tak sabarnya nak masuk rumah sendiri..Nak belajar hidup berdua dengan lebih teratur dan emosi yang lebih baik. Dalam pada tu teruja nak hias rumah sendiri jgk..kikiki.. Walaupun da pernah menyewa rumah 2 bulan, tapi still rasa macam ada yang tak lengkap..

Adat la kan dalam keseronokan berumahtangga, kadang2 ada hal yang sedikit kacau. Semoga segala ujian yang aku hadapi dapat diharungi dengan tabah. Harap dia sayang aku dan cinta aku sampai bila2.. huhuhu :')

I love you my husband!! @Mohd Faaizie Darmawan.. Oppss tak boleh tag.. hahaha




08 December 2013

kisah kami

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

ASSALAMUALAIKUM W.B.T


     Saya pernah merancang untuk menamatkan zaman bujang ketika berusia 25 tahun.. itu hanyalah perancangan. Allah sebaik-baik perancang. Dia telah aturkan segalanya dan Dia telah merancang sesuatu yang lebih baik tanpa kita duga. Mengenai pencarian calon, boleh dikatakan memang 100% saya tidak mencari. Saya hanya berusaha nak jadi baik dan tumpuan kasih sayang hanya untuk mak abah, keluarga dan sahabat-sahabat. Bila kita rapat dan cukup kasih sayang dari keluarga, insyaAllah kita kurang mencari kasih sayang luar selain darinya (mencari cinta lelaki).

        Permulaan kisah kami (saya dan suami) ialah di dalam hutan..hutan?? ye, hutan.. takde lah hutan sangat.. permulaan saya kenal dia ialah ketika bercamping di mersing awal bulan 7, 2012. Sesungguhnya ketika itu saya tidak menyimpan hati sedikitpun pada si dia. Tidak lama selepas itu, saya dapat tahu yang ada seseorang yang ingin mengahwini saya melalui seorang kakak lab (k.kib) dan sahabatku (yana). MasyaAllah, saya amat terkejut. Sesungguhnya saya tidak bersedia secepat ini. Apa yang saya lakukan adalah dengan perbanyakkan istiqarah dan kebetulan pada ketika itu adalah bulan ramadhan. Hanya Allah yang tahu betapa gundah gulananya hati ini sehinggakan apa juga makanan yang dimasukkan ke dalam mulut seperti tak tertelan (betapa cuaknya diri ni) dan mujurlah 3 hari kemudian saya pulang ke kampung untuk cuti raya. Saya hanya meminta biodata sahaja untuk perkenalan dan bertanya beberapa soalan terpenting yg perlu saya tahu kerana saya tidak ingin berkenalan lebih dari itu sebelum mendapat persetujuan keluarga. Perhubungan kami ketika itu hanyalah melalui orang tengah.

       Selepas subuh yang hening sesampainya saya dirumah, ketika saya hendak beritahu perkara ini pada mak, kaki ini tidak kuat untuk berdiri lagi. Lantas tanganku menarik tangan mak untuk mengajak duduk dan aku terus memeluk makku. Tapi, mak amat tenang dan mak macam dah dapat agak apa yg aku akan beritahu. Apa yang menghairankan lagi ialah mak menerima lelaki itu tanpa sempat saya menceritakan mengenai lelaki tu (seperti apa yang ada di dalam biodata la). Saya bertanya kenapa semudah itu mak menerima dia. Mak mengatakan yang sepanjang bulan ramadhan ini, dia amat mendoakan supaya anaknya bertemu jodoh. MasyaAllah, mak mendoakan anaknya dalam diam dan mak gembira kerana doanya dimakbulkan. (T,T). "Tapi mak, saya tak sempat nak bagitahu apapun lagi. Nama apa, asal mana..". Jawapan mak, " Mak kenal anak mak. Selama ni mana pernah kamu macam ni. Mesti orang yang anak mak nak cerita ni anak mak dah tapis dulu" (lebih kurang macamni la ceritanya). Sebenarnya, takde la sempat tapis sangat masa tu.. sebab sekelip mata je rasanya.. Cumanya cara dia nak kenal tu masih tidak melanggar syarak yg membuatkan saya boleh pertimbangkan untuk memaklumkan mak saya perkara itu. Ketika raya kali itu, si dia dan keluarganya datang beraya dirumah saya untuk berkenal-kenalan.

         Selepas dari itu, atas nasihat ramai, nak tak nak saya tidak mungkin akan berkahwin tanpa mengenali hati budinya. Kami berhubung melalui email, sms dan fb sekiranya ada persoalan yang bermain di kepala. Segala apa yang kami bincang akan saya beritahu kepada mak dan kawan baik. Sungguh, saya nak perhubungan ini dipantau supaya tiada masalah hati. Memang susahkan nak jaga hati.. Cabarannya bertambah susah kerana lab kami hanya selang beberapa langkah. Amat susah bukan?? Saya sedaya upaya melarikan diri dari bertembung dengan dia. Dan lagi susah bila ada kawan-kawan yang tahu rahsia ini. Alhamdulillah, kawan2 saya amat baik kerana dapat menyimpan rahsia perkenalan kami dengan baik.

       Empat bulan kemudian, dia mengajakku untuk mengikat tali pertunangan. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Walaupun dah bertunang, saya amat malu dan terlalu malu. Walaupun kami bukan berkenalan dalam sistem baitul muslim macam kawan2 lain, tapi saya cuba untuk menjadikannya satu hubungan yang terjaga dan jauh dari perkara yang di larang. Disebabkan kami tidak pernah bercakap sesama sendiri melalui telefon atau berjumpa, ada saudara mara yang kata "aik, kamu tak pernah telepon tunang kamu ke? nanti orang ingat bisu pulak". Ada yg lagi rajin cek call list saya di phone. Memang tak jumpa la. haha. Mungkin sesuatu yang pelik bagi orang lain. Tapi, lebih baik tak memulakan selagi masanya tak sesuai. Cuba bayangkan, kalau dah start cakap telefon, pastu nanti rasa nak telefon lagi.. Pastu start la nak bercinta2.. Oh tidakk!!!!! haha (Apa yang amat membantu sebenarnya ialah saya amat menghalang diri dari bercinta dengannya sebelum nikah.. suka sikit2 tu boleh la kot.. haha.. so, bila tak bercinta, tak dating pun xde masalah la kan.. haha)

       Dalam pertunangan juga, ada perkara yang agak sukar iaitu menjaga rahsia pertunangan.. walaupun kita sedaya upaya untuk merahsiakannya, namun kadang kala terbongkar juga.Yelah, siapa yang tak seronok dengan berita gembira kan. Rasa macam nak heboh2 je kan. Tapi dalam masa yg sama, kita kena fikir, kita hanya merancang je untuk berkahwin, Allahlah jua yang menentukan keterlaksanaan atau tidak sesuatu yg dirancang. Banyak la belajar ketika ni untuk kuat, banyakkan bersabar dalam menghadapi gosip2 dan lebih professional.
Gambar pertunangan


         Mungkin ada yang mengatakan saya ni kolot, tak pandai nak begitu begini. Tak nak itu dan ini. Dalam masa yang sama, saya amat berharap jika seseorang itu serious nakkan kita, dia kena faham segala benda yang saya tak nak. Semua urusan pun saya nak minta pandangan mak. Tapi, itulah saya. Prinsip tetap prinsip. Haram tetap haram. Tak boleh tetap tak boleh. Tak sweet macam orang lain pun tak pe, asalkan saya dan dia terpelihara sebelum akad. haha.. bunyi macam tegaskan.. Tapi itulah cabarannya.. Zaman sekarang ni banyaknya benda yang baik yang tak dilakukan dirasakan pelik, benda yang salah dirasakan biasa (contohnya "dating").

        Dan Alhamdulillah semuanya seperti yang kami mahu. Terima kasih kepada mak, abah, adik beradik, kawan2 dan semuanya dalam membantu saya dan menasihati saya. Jasa kalian takkan dilupakan. Juga tidak dilupakan kepada si "dia" (suami) kerana belajar untuk memahami dan bersabar dengan ketegasanku ini. Diharapkan dia memahami saya dan menerima saya seadanya selamanya. Rasanya itu je kot yang nak dikongsikan. Apa yang penting, doakan kami bahagia dan membahagiakan selamanya. :) 

Gambar dan video yang nak dikongsikan ^_^


Outdoor di taman tasik taiping



video

saat yang paling mendebarkan ^^


Sedikit pesanan bagi yang insyaAllah akan datang akan mendirikan rumah tangga,


Letak dlm jiwa kita bahawa perkahwinan yang kita impikan adalah sampai syurga. Menjadi kewajiban seorang bakal isteri atau bakal suami menjaga hubungan sejak dari awal. Fikirkan yang aku ini yang mcmmana dan akan melahirkan anak2 aku akan datang yang bagaimana. Sekiranya aku tak jaga dari awal, bimbang hilang keberkatan cinta kita. Cinta yg tulus bilamana seseorang itu menjaga cinta dengan pencipta itu sendiri kerana yg jaga cinta kita itu ialah Allah. 


Jalinkanlah hubungan anda atas dasar syariat Allah yang murni kerana Allah Maha bijaksana dalam menentukan hal yang terbaik untuk hambaNya, termasuklah dalam hubungan sebelum berkahwin. Berbanggalah dengan agamamu, dengan segala ketetapan Allah ke atas dirimu dan binalah cinta atas dasar TAQWA..


Semoga rumahtangga yang dibina atas dasar taqwa ini akan membawa kebahagiaan buat kita dunia dan akhirat. Akhir kata, doakan kami yang masih baru dalam perjalanan ini ^_^
..
..
..
..


(post ni da lama sangat dikarang.. cuma tunggu masa yang sesuai je untuk di post.. kikiki)

31 July 2013

Cinta Monyet

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

 ASSALAMUALAIKUM W.B.T


Assalamualaikum dan selamat berpuasa di hari-hari terakhir ramadhan ni. MashaAllah, sungguh aku tidak selalu berhadapan dengan dunia luar yang lagi banyak berhadapan dengan ragam manusia dan lagi banyak cabarannya. 

Kadangkala aku rasa alhamdulillah sekarang ni kalau nak dapat ilmu agama, amatlah mudah. Orang yang baik tu, terlalu banyak untuk dikagumi dan telah ramai orang yang melakukan perubahan ke arah yang lebih baik. Syukur sangat dengan segala kebaikan yang aku nampak. Tapi, aku tidak selalu berhadapan dengan orang luar. Adakah mereka cukup menerima ajaran agama, dan segalanya yang perlu ada? Ya Allah, masih banyak tugas kita sebagai orang yang tahu. 

Ok, berbalik pada main point cinta monyet. Baru-baru ni adik2 ada menceritakan kisah2 cinta2 monyet ni. Aku dari dulu sampai sekarang pelik dan amat tak faham dengan budak2 yang terlalu mengejar cinta walaupun masih dalam sekolah. Ada yang sanggup mengikut lelaki sehingga meminggirkan keluarga. Ya Allah.. Apakah yang terjadi pada mereka ni?? Apa yang mereka nak sebenarnya?? Sekolah pun tak habis lagi da fikirkan nak berkasih! aduh!! (-,-)" peluh besar

Sedarlah adik2, sanggup adik2 melukakan hati kedua ibu bapa adik2 hanya kerana cintakan seorang lelaki/perempuan? Dah cukup ke tanggungjawab yang kita laksanakan pada ibu bapa kita sampai sanggup nak ada tanggungjawab baru jaga anak orang? (selalu nama je nak jaga anak orang, tapi bukan niat nak kawin pun kalau budak2 besar ni.. heh!!).. Da cukup ke tanggungjawab kita dengan Allah? Kalau solat pun tak cukup, parents yang berkorban menyekolahkan anak2 untuk belajar,tapi belajarnya entah ke mana.. Ya Allah.. apa nak jadi la dengan budak2 sekarang ni..

Ada yang sampai menderhakai parents sebab seorang kekasih.. Diorang suka ke dengan pasangan yang tak dengar kata dan sanggup melukakan hati parents ni..untuk berseronok mungkinlah..  Ada yang tulis surat cinta kat cikgu sekolah sendiri dan boleh pulak panggil abang sayang bagai!! arrgghhh, muntah hijau cikgu tu kata baca surat2 cinta budak2 ni.. Bila tahu berita macamni pun dah boleh menimbulkan kerisauan yang besar.. Ya, amat risau dengan generasi sekarang dan akan datang. Masih selamatkan mereka. Semoga adik2ku terpelihara dari benda yang memeluatkan ni..

Buat adik2 sekalian, tak perlulah mengejar cinta time2 macam ni. Dahulukan yang mana lebih aula. Siapalah aku kalau nak bercakap tentang ni. Tapi percayalah, tak guna bercinta kalau jalannya tak diredhai, salah, tak direstui parents. Memang orang akan kata kuno, zaman sekarang memang orang kena bercinta dulu kalau tak, tak berjodohlah, memang orang akan kata kolot. Memanglah tak 'seronok' cam org lain. Biarlah apa orang nak kata wahai adik2.. yang penting kita yakin kita memang memiliki cinta ibu bapa kita yang lagi awal menyayangi kita.. Bayangkan kalau kita jadi parents, anak kita sayang orang lain melebihi kita.. sangat sedih kan!! Mahalkanlah cinta kita kepada yang lebih utama dan lebih berhak. InsyaAllah hati kita akan rasa suci je.. Jagalah hati sebelum halal ok!!

Sesungguhnya aku amat meluat sangat2 dengan budak2 kalau dah gatai macam ni.. Tidak malukan mereka??  Hurm mungkin aku tak rasa apa yang mereka rasa, tapi pleaseeelahhh!! Memang ber'emo' sikit hal2 macam ni.. Kalau jumpa depan mata, dah lama kena brainwash.

p/s: post kali ni khas buat budak2 sekolah. dan aku tahu, benda2 ni kecil je kalau nak dikira dengan masalah bagi yang lebih dewasa dari budak2 ni. Mesti lagi parah dan banyak yang aku tak tahu sebab benda2 ni serius aku tak suka dan malas nak ambil tahu sangat sebab mereka da besar dan pandai2 la fikir sendiri jalan yang terbaik ok..


ok, sekian saja untuk menyatakan kekesalan dengan penyakit akhir zaman ni..



25 July 2013

Bas aka Bus

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

ASSALAMUALAIKUM W.B.T



Hai semua.. hari ni nak cerita pasal bas.. bas apa yang korang selalu naik?? Saya banyak sangat pengalaman dengan bas ni.. Ok.. Semasa di sekolah rendah, saya hanya menggunakan basikal untuk ke sekolah.. berlumba la saya ke sekolah farduain dgn abang saya.. Masa tu, basikal tayar mati.. haha.. abg tayar hidup.. for sure la dia menang!! Sekolah kebangsaan start naik basikal waktu darjah 4.. sblm tu kena hantar je sbb tak dipercayai.. kesian2~

Ok, start naik bas waktu menengah!! Sewaktu sekolah asrama, saya selalu balik naik bas ekspress Ipoh-Taiping. Masa tu tambang rm5-6 something je.. Skrg entah brapa la ye?? Keluar sekolah boleh terus naik bas yg lalu depan sekolah utk pergi ke medan kit (is it correct? haha). Kalau balik, saya suka balik area pukul 12.30-1.30 sebab budak izzuddin tak kluar lagi (diorg semayang jumaat dulu).. heh! Tak suka beramai2 dan bersesak2 di medan kit tu. Kena tinggal bas pun pernah waktu form 1. Aduh!! pengalaman yg paling serik sekali, sbb nak beli tiket baru pun dah habis!! ni kes tunggu kawan.. hehe.. tp, xde la lambat pun, cumanya bas yang lalu depan sekolah tu tak muncul2 hari tu... Memang berjuraian la air mata kami berdua sebab tak pandai nak naik bas ting tong!! Pastu, memang tak pernah lambat dah la~ 
**yang selalu belikan tiket dulu ustazah fatimah..thanks ustazah! so selalunya pasal beli tiket xde masalah.. huhu

Ok, kat matriks pun masih menggunakan perkhidmatan bas Ipoh-Taiping ni. Tapi, apa yang tak best, tak de siapa2 yang dapat belikan tiket awal2. Ada sekali tu, cuti raya cina, ramai shaddada org nk balik. Dah la boleh keluar dari matrik tu dah petang. Dari gopeng ke medan kit pun dah macam dari ipoh ke taiping.. jauh betul rasanya.. then sampai2, tiket habis. waktu tu pkul 5.45. ok, naik bas ke kuala kangsar. 5.45 ada bas, tp xdpt nk naik. berebut2 dgn bangla2 skali ramai.. 6 dan 6.15 ada lagi bas, tp still tak dapat naik. Then, 6.30ptg, kesabaranku hilang. Apalagi, saya naik bas dengan taktik memijak kaki orang.. haha.. time tu rasa macam ganas sesangat walupun pakai baju kurung. Nasib la, tak teruk pun saya pijak (harapnya org tu maafkan).Tapi, lega sangat dapat naik dan dpt duduk dalam bas yang super padat tu (kalau saya tak dapat duduk, mesti saya la yg paling tak seimbang utk berdiri)..Kawan2 semua tanya, "eh, macammana kau dapat duduk??"..hahahaha, sambil buat muka berlagak! 

Kat  universiti, saya suka naik bas..errr, haha.. macam2 pak cik yang saya ingat.. p.cik ktf yg peramah, p.cik senyum dengan lagu hindustannya, p.cik adlin aman ramli yg garang, p.cik baik, p.cik sombong.. Mslh2 dgn bas yg bau busuk IS, laki2 yg suka amik sit sorang2 sampai org lain nak duduk susah, berlari naik bas tu perkara biasa dari dulu sampai sekarang. Ada p.cik yg kitorang tahan dia tak layan (salah sendiri sbb bkn tunggu kat bus stop), tapi ada je p.cik yg baik yg akan berenti je.. Yang paling tragis sekali kena marah dengan pak cik bas.. Kalau kira semua peristiwa, wah, banyak!!!

Tipu la kalau tak pernah duduk sblh laki kan.. haha.. tapi, kalau duduk pun, saya hanya duduk separuh je dari kerusi tu! nasib baikla tak gemuk kan.. haha..Ada pernah naik bas ting tong tu, ada je sit kosong, tp disebabkan sblh laki, saya memilih tak duduk.. Nasib baik aunty tu cakap kt sorg laki ni "adik, adik pindah duduk laki sana.. kesian amoi (saya) ni tak dapat duduk.. kadang2, orang cina lagi faham dari orang melayu sendiri.. aduhaiii sedara2 sekalian.. Kalau kes bas tu bawa laju sangat (utk perjalanan jauh), tgokla, kejap lagi abis saya sakit pinggang sebab tahan break kaki sendiri (walaupun xde faedah pun. heh!!).. Istimewanya balik kampung malam2 bila tidur, bas laju sangat pun tak sedarkan diri.. hahaha..

Ok, bersempena nak raya ni, so kena fefeeling nak naik bas la ni setelah 2 bulan lebih tak balik.. sobss2.. Bas yang saya suka naik setakat ni jb-taiping ialah bas kkkl.. Sepanjang observation selama 5 tahun (lamanye saya da duduk johor) , bas ni best sebab punctual ambik penumpang, selesa, dan yang paling penting sampai rumah memang before subuh.. kalau bas lain, alamatnya, bersedialah nak subuh gajah baru sampai.. adehhh -,-"


Pengajaran:
1) Pastikan beli tiket awal untuk mendapat bas yang best, waktu yg best, dan sit yang best..
2) Sampai ke stesen bas awal..
3) Baca doa naik kenderaan tau!!
4) Lecturer saya pernah pesan suruh pasang alarm setiap jam bagi perjalanan malam supaya driver tak ngantuk.. haha


itu je la kot u ollsss.. saje sesuka nak bebel pasal bas.. zaman akan datang mana la tau bas ni tak wujud dah.. blh la buat kenangan kisah2 ni.. hahaha..

selamat berpuasa dan selamat menyambut hari raya!!




30 June 2013

IRAN (part 2)

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
ASSALAMUALAIKUM W.B.T



Setelah hampir 3 tahun berlalu, baru teringat ada yang ditulis tak tersambung... ok, serba ringkas je la ye demi kepuasan diri sendiri.. haha.. Lupa nak cerita siapa yang ikut. Kami student terdiri dari 14 orang, Fifah, Hanim, Ani, Yat, Najah, Niza, aku, piqah, mijah, yah, ziran, mariam, fikri dan azri. 1 Pensyarah pengiring (PM Hazimah) dan anaknya. Dan beberapa hari kemudian datang 3 lagi pensyarah utm~

21hb Disember 2010....

Perjalanan kami dari tehran ke kermanshah mengambil masa 8 jam dengan bas. Dalam perjalann mlm tu, sempat la singgah ke Hamadhan iaitu tempat yg berkait rapat dengan tokoh Islam Ibnu Sina. Time ni la semua orang teruja asap keluar dari mulut. Kemudian perhentian seterusnya kami bersubuh di sebuah masjid, tapi malangnya masjid tutup. Kami tiba di Reshalat Hotel jam 8 pagi.  Selepas menikmati makan tengahari,kami bertemu dengan beberapa wakil pelajar dari Islamic Azad University bdk tesl. Mereka bersama kami sepanjang tempoh kami berada di sana.Selepas sesi berkenalan, kami dibawa melawat tempat menarik iaitu Tagh E Bostan (Historical Place)Kami juga dibawa ke Kohestan Park iaitu air terjun buatan. Makan malam kami jam 6.30 mlm di Restoran Banichaw dan kami dimaklumkan yang bermula pada malam hari tu adalah malam yang panjang sbb musim sejuk bermula. Memang sepanjang di iran ni tido mmg amat cukup. Mana taknya, pukul 9.30 dah pakat2 tido. Subuh jam 4.30. Nak tunggu breakfast jam 8 punya la lama sambil melayan cerita iran di tv. Di bilik hotel, mmg kami tak pernah tutup tv.. hahahaha.. ok, perbezaan waktu iran & malaysia ada la dalam 4 1/2 jam. Subuh 4.30, zohor 12.30, asar 3.30, maghrib 5.30, isyak 7mlm (not exactly). 

Sarapan pagi di resalat hotel sepanjang di Iran

di Tagh e bostan

22hb Disember 2010....

Jam 9.40 pagi, industri pertama yg kami pergi. Industri minyak, marjerin, kilang air minuman, dan kilang simen. Sepanjang di kermanshah ni, kami bergerak dengan bas. Kenderaan di Iran ni mmg super laju la diorg bawak. Lampu isyarat amat susah nak jumpa. Kalau dkt simpang 4 tu, mmg seram je sbb semua main selit je, adoiii  (-,-)" . Kermanshah adlh sempadan dgn Iraq. Nak pergi sesatu kawasan pun jauh bukan main, jalan dia lurus sgt, kawasan lapang, bangunan2 warna sama je, pokok2 dan gunung takde warna hijau mcm kat malaysia, dan yang pasti, kereta2 kat sini semua berdebu membuatkan rasa nak tolong basuh je haha! Kebanyakan orang kt Iran ni bukan kesah sangat nak pakai kereta buruk ke apa ke walaupun berjawatan besar. Nampak macam laki je bekerja sebab perempuan hanya akan bekerja bahagian pejabat sahaja. Bas awam pulak memang ada partition perempuan dan lelaki. Waktu di sana mmg kami tak dibenarkan keluar malam sbb perempuan yg belum kawin mmg x bg keluar mlm di iran. Semua perempuan iran wajib menutup kepala (pakai tudung/selendang), walaupun agama kristian. Diorang dipaksa oleh kerajaan & nampakla bila elok je naik flight, pakat2 tanggal selendang mereka. ohhh (-,-)"


kilang minyak

Kilang simen

23hb Disember 2010....

Dan hari yang ditunggu tiba.. Kami dibawa ke bazar tradisional... Shopping.. Hari2 tunggu bila la nak start shopping.. haha.. Tapi, bila tengok, tak tahu langsung nak beli apa dan mmg tak beli langsung. Petangnya kami kena dengar taklimat di universiti Azad ni.



Baba Hassani dan Mr. houshiyar yg amat menjaga kami. (baba hassani tu security guard universiti yang amat garang kalau di universiti. Dalam coat dia ada pistol. tapi dgn kami, dia amat baik. huhu) >>> gambar x reti nak rotate tetiba!

Batu karbala yang diorang guna ketika sembahyang

aaaaaaa.... silau mataaaaa...kat bazar tradisional bersepah org jual emas.. terlalu banyak sampai satu pun tak pandang. haha

24hb Disember 2010....

Pagi ni kami naik bukit iaitu Bisotun World Heritage World. Sepanjang di iran ni, wajib pakai baju paling kurang 3 lapis tak termasuk seluar dan baju tight. Kalau tak, mmg2 la kesejukan. Waktu di bukit tu, suhu -7 darjah celcius. Ingat nak pakai earmuffs, tp org2 iran ni xde sorg pun pakai dan mmg diorang kebal la dgn kesejukan ni. Aku siap pakai 5 lapis baju pun sejuk sampai ke otak dan rasa sampai ke tulang. Kemudian kami makan tengahari di restoran makanan traditional roti nan dan ayam n daging kebab. 

Kenangan di bawah bukit bisotun

Sebelah petangnya kami ke taman tema yang sangat cantik. Tapi kami tak dapat berlama2 di sini sebab kesuntukan masa nak balik ke hotel sebab nak maghrib. Lepas mereka merengek2 dkt Mr. Housyar, kami dibelanja ais cream. Sesungguhnya, aiscream di Iran amat sedap sbb rasanya pure.

25hb Disember 2010....

Paginya kami ke Azad universiti lagi. Ada pameran buku, pensyarah ada taklimat. Tgahari makan di U azad  dgn makanan tradisional iran.. Satu2nya lauk yg berkuah spjg di iran ni. Ala2 kari, tapi berkacang. 
Ni la kari daging berkacang tu!
Ptgnya kami masuk kelas statistik. Dapatla dengar kuliah mereka. Dan mmg tak paham apa2 la dgn bahasa parsi yg digunakan. Kat sini memang kalau jumpa orang semua berpakaian hitam je la.. hihi.. Kitorang pakai tudung yang berbrooch pun diorang pelik..  Setelah selesai berkuliah, kami beriadah di gym bersama student2 iran. Bila bermain, gym hanya untuk perempuan, diorang semua xde la bertutup2 sangat kan, dan tak dibenarkan bergambar.

26hb Disember 2010....

Dan hari shopping yang sbnr tiba. hihi.. Dapat la beli pashmina, baju2. tapi still tak puas hati lagi bershopping sbb tak tau nak beli apa sebab kali ni di bawa ke shopping complex n barang agak mahal berbanding bazar sebelumnya.. menyesal2 x beli belah dulu. Petangnya kami ke universiti lagi bagi sesi bertemu canselor. 

27hb Disember 2010....

Kalini kami ke pusat ternakan lembu. Lembu disini amat besar. Macam 3kali lembu malaysia. Lembu amat behave beratur utk susu diperah.. comel sgt rasa. dapat minum susu lembu asli (sedap tu, errrrr!! sbb da tgk lembu, nk minum pun tak berselera sbb bau skit bila fresh ni). Dan balik2 tu, mmg busuk la masing2 bau lembu, aaaaaa...
Lembu gemoookkkk

bergambar di longgokan rumput kering

28hb Disember 2010....

Sebelah paginya kami ke Museum War of Kermanshah. Byk sejarah ketika iran berperang dgn Iraq.. Setelah selesai, orang musium suruh masuk 1 dewan untuk dengar lagu nasyid asia yg diorang simpan.. Lagu Sulis dan hadad alwi.. Best2! walaupun bkn dr malaysia, tapi rasa seronok jgk sbb diorang pun suka nasyid tu. Setelah selesai di musium, kami memaksa pengiring bawa kami shopping lagi. Tak cukup lagi barang dibeli ni. Kami shopping di kedai kraftangan dan shopping kekacang dan coklat pulak. Kacang2 kat sini murah la berbanding malaysia dan banyak sangat jenis2 kacang!!! seronok sangat!! Tapi kami terpaksa bergegas untuk ke universiti lagi petang tu utk pembentangan pensyarah utm plak.. 


29hb Disember 2010....

Bersarapan terakhir di Resalat hotel. 3 hari terakhir di Iran aku demam. Tapi takdela teruk pun.. Da sampai Malaysia baru teruk demamnya + demam rindu nak balik rumah.. Ada la beberapa lagi yang demam. Kalau bangun pagi tak keluar darah dari hidung mmg tak sah la untuk semua orang. Lepas bertemu di universiti utk MOU antara universiti, dan dapat cenderamata, kami ke Kermanshah airport utk ke Tehran dengan menaiki Iran Air. Waktu ni la pulak beg roda aku tercabut roda. Mana taknya, barang yang sebanyak2 nya di mampatkan dalam beg tu. aaaaaaa... da la tak larat sbb demam, nak angkat lagi beg tu, mmg nak nangis je.. nasib baikla fikri tolong angkatkan beg yang super berat tu. Kat airport, bunyi cas elektrik mmg sangat byk. kejap2 kami jerit. Mana taknya baju selisih baju org lain pun bunyi lektrik. Nak pegang tangan orng mmg takut la. Tapi orang2 iran relax je.. xde plak ada cas2 ni... adoiiiiii...


~ Makanan ~
Orang kermanshah lebih baik berbanding tehran. Mungkin sebab kermanshah bukan bandar dan jarang menerima tetamu. Mereka amat memuliakan tetamu. Makanan kat Banichow tu, mahal betul. Nasib baiklah makanan dan penginapan di sana pihak universiti Azad yang menanggung. Itu pun bila da sampai sana baru kami tahu. Dan kalau mereka tak tanggung, agaknya mmg habis duit kami kat sana dengan makanan je la.. Hari pertama, lauk yang diorder setiap sorang 1 pinggan nasi dan 1 lauk. Kami bukannya makan banyak. Then, hari berikutnya kami da pandai order sendiri 1 lauk utk 3 org. Orang2 sana mmg makan banyak la berbanding kita~

Apa yang best sangat2, makanan Iran mmg best dan boleh dimakan. Nasi dia sedap, lauk dia sedap. Buah dan sayur2 dia besar2!! Tapi makanan laut macam ikan mmg lagi mahal sbb takde. Jumpa pizza yang sangat besar diorang boleh makan 2 orang je, kami siap makan 4 orang lagi. Itu pun bergaduh suruh siapa yang nak habiskan. Mula2 nak telan makanan diorang mmg agak susah, maklumla, nasi arab pun tak pernah rasa. Tapi makin lama, makin  menghargai makanan2 yang disediakan. Air yogurt di sini mmg pure, xde perisa dan amat masam. Orang iran suka, padanla badan diorang cantik. Air minum yang tak sejuk, memang tak de, dgn suasana yang sejuk amat.. mmg sakit tekak la.. tapi petua utk tak sakit tekak dengan setiap kali lepas makan, perah lemon dan minum (dah sakit tekak baru nak buat, mmg perit laaa -,-" ) .. Kat sini pelik sikit, bila keluar dari bangunan, rasa macam sejuk dari aircond, time masuk bangunan, kipas xde, ada pemanas je.. Tapi, sepanjang di iran, cita2 kami untuk melihat salji turun tak tercapai dan kami dimaklumkan salji turun malam setelah kami pulang ke malaysia.. (mujur jgk xdpt tgok, sbb klu salji, flight tunda).

dunia kacang!! heaven gila shopping makanan!!

Bukti kami makan banyak. Pakat2 balik timbang berat naik. Nasib  i demam u oll.. berat yg naik turun semula.. haha :P
Setiap hari makan di Banichaw. Ni 1st makanan yg kene makan.. salad~ mula2 rasa tak sedap, lama2 rasa sedap pulak!


makanan kedua kena makan ialah soup barli.. yang ni sampai sudah tak brapa nak selera.. Nak ambil 1 pinggan makan mmg takla, kalau nak share bolehla~ 

meja yang dipenuhi makanan

Jenuh duk usha macammana org Iran makan nasi dengan sebuku kecil marjerin. Korang timbunkan nasi atas marjerin tu.. sedap gak rasanya, tp rasa kalau buat selalu amat tak sihat!!

lemon tu patutnya perah minum airnya!! tapi bila da byk mknn depan mata, hiasan makanan hanya tolak tepi je!haha

setiap hari makan daging ni pun boleh, sebab sedap~~


inilah pizza yang besar tu.. nampak je kecik, tapi besar tau!


Kesimpulannya, dapat berjalan2 ni mmg best!! Dapat la tgok budaya mereka, cara solat golongan syiah ni, adat mereka dan sebagainya. kalau nak diceritakan pasal orang2 dan budaya mereka, rasa macam panjang lagi nak kena taip.. ok la, nampak mcm laju gila bercerita.. dah macam ikhlas tak ikhlas je.. hahhaa... bak kata hajar, suka hati la, blog aku, sukahati akula nak tulis apa.. hihihihihi.. ok, bye~



05 June 2013

Bila Hari Exam Menjelma !


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته ومعفرته ورضوانه

Sejak dua menjak ni, selalu je la terkenang masa2 kanak2 ribena.. Adakah diriku ini da cukup tua?? ooohhhh!!!! Ok, apa yang aku nak kata ialah, mood skrg aku amat merindui saat2 ber'exam'. Waktu sekolah rendah, kalau nak exam UPSR, risau tu, ahh, tok sah nak cakap la.. stress je bila gabra2 nak exam.. sampai mak2 skali naik risau.. mak temankan study malam2.. abah ajarkan apa2 yang patut.. mak suruh dhuha dulu b4 pegi exam UPSR tu.. walaupun takut  nak exam, tapi rasa bahagia sangat.. haha

Bila dekat sekolah menengah, minggu exam, kawan2 ramai yang stay up.. aku?? lebih mementingkan tidur yg berkualiti konon..  haha.. (act, duk asrama takut nak tidur lewat2).. Yang bestnya time menengah ni, minggu exam setiap hari baca yasin, baca al-qalam dekat segala pensil, calculator, dan solat hajat.. pastu before masuk dewan periksa time exam besar, mesti ada ustaz2 baca doa sambil2 tu takbir kuat2 depan dewan tu.. haha.. memang gerun dan takut tu hilang la lepas takbir tu.. terbaiiikkk laa.. (part ni, mmg duk terkenang sampai sekarang..)

Kemudian, time matrik sesi pembelajaran amatlah pantas. Exam tu tak dapat nak rasa sangat la. Start dari matrik la, bila nak exam, makan tak lalu.. hidung tak boleh bau busuk walau sedikit.. kalau tak, aahhh pening nak termuntah.. matrik boleh dikatakan tempat persinggahan yang amat sibuk dan amat sekejap!!

Ok, masuk universiti, belajar pun macam lebih santai. Time universiti ni, bukannya ada kem motivasi ke, apa ke dah.. kalau nak semangat tu, pandai2 la cari sendiri.. Di sini lah aku start set pelik2 time nak exam.. antaranya:

1) mesti pakai tudung warna putih (bknnya tudung tu x basuh tau.. i basuh ok, untuk keselesaan peribadi.. kenapa putih?? haha, saje je nak suci2 sikit sesuci otak yang akan dibawa masuk exam..hihi)

2) mesti pakai baju kurung (time study week da iron semua baju kurung yg nk pakai time exam.. semangat sket nak study bila tgok baju2 yg da beriron tu.. haha)

3) setiap sem ada lagu tema (antara yg masih diingat la, sem 1: berkorban demi cinta, sem 2: dia kekasih Allah, open your eyes n apatah lg 3, x ingat!! tujuan ada lagu tema?? saje je, bila mengantuk or hilang fokus, at least pejam mata sekejap n amik feeling2 sket n dengar lagu tema, boleh buat nangis.. cubalah!! haha)

apa yang aku setkan tu, mmg mcm tahape hape je kan.. yang penting aku enjoy zaman exam!! haha.. biasalah, time belajar ada ketika semangat tu merudum, ada saat yang semangat tu membara.. tiap sem, benda2 ni amat dipengaruhi oleh "carry mark" jugak!! hahaha..

Tapi semua itu dah berlalu.. sekarang dah takde exam.. yang ada cuma presentation..
masa berlalu begitu pantas....

p/s : kepada yang akan menduduki peperiksaan,

# doa + solat malam (yg dpt beri kekuatan jiwa)
# banyakkan usaha
# baca surah2 amalan
# jaga makan
# jaga kesihatan
# mintak restu dari org tua, guru serta kawan2 yang banyak membantu
# niat belajar dan tuntut ilmu ni bkn sekadar kejar pointer, tapi ingat yang ilmu itu adalah ilmu Allah yg kita hanya cedok sedikit dan kalau boleh kita tak nak lupa apa yang kita belajar sampai bila2 (walaupun kita tahu kadang2 ada benda yang kita belajar tu tak apply kat mana2 pun)

akhir kata, hargailah setiap masa2 yang ada.. walaupun exam itu adakalanya sukar, haruslah dihadapi dengan penuh tabah! nanti korang2 da keje, takdenya nak berexam selalu dah!! Pasti saat berexam ni akan menjadi 1 moment indah yang akan dikenang pada masa akan datang..


# tahun 1 (khas buat yat : gembira kau habis exam! :P)

#tahun 2

15 May 2013

Selamat Hari Lahir Mama

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته ومعفرته ورضوانه

Mama, selamat hari lahir yang ke 50.. Intan doakan semoga mama dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, diberikan kesihatan yang baik dan diberikan kebaikan yang banyak.. Semoga segalanya yang terbaik untuk mama baik didunia mahupun akhirat..

(selalunya panggil mak je, tapi kadang2 tu ada jugak panggil mama masa nak gedik2.. baiklah, stop gedik ok!)

Mak,
Sesungguhnya Intan sayang mak sangat sangat sangat.. Tiada insan yang intan ingin menjaga hati dan berbakti melebihi mak. Maklah ibu yang terbaik dalam dunia ni. Ibu yang amat memahami perasaan intan. Intan tahu, intan ada juga melukakan hati mak. Maafkan intan mak.

Mak,
Waktu bayi dulu, walaupun mak sedih dengan pemergian abang, tapi mak tak pernah abaikan intan. Mak memang tabah dan kuat. Maafkan intan kalau waktu kecik2 intan selalu bergaduh dengan mak. Pukul2 mak. Tapi waktu tu tangan intan kecik lagi kan? tak sakit kan mak? maafkan intan mak...

Mak,
On my convocation day, mak cakap mak akan menangis kegembiraan 2 kali. Pertamanya ketika mak baru melahirkan kami, dan yg ke 2, ketika kami bergraduasi.. Oh mak.. I'm so touch.. Intan tau, mak sayang sangat intan kan, mak sayang semua anak2 lain kan.. Mak juga sedih bila mula2 intan masuk asrama waktu di ta'ayah dulu dan mula2 intan di hantar ke universiti.. Tapi mak relakan juga demi melihat anak mak berjaya.. Tapi kadang2 tu, intan main2.. Maafkan intan mak..

Mak,
Terlalu banyak jasa mak waktu kecil sehingga kini yang tak terhitung banyaknya.. terlalu banyak sehingga tak terkata.. Every single things yang berlaku kat intan, semua intan cerita kat mak.. (tetiba teringat pasal hanger patah pun cerita kat mak.. haha.. zaman budak2 betulla). Tapi mak layan je anak mak yang tak sedar diri da besar ni.. Maklah ibu dan juga teman terapatku dari kecil hingga sekarang dan insyaAllah selamanya.. terima kasih mak.. I LOVE YOU SO MUCH..

Terima kasih ya ALLAH kerana memberikan aku peluang merasai nikmat kasih sayang dari seorang ibu.. Terima kasih ya ALLAH kerana aku mempunya ibu bapa yang sangat baik..
Akhir sekali, Selamat Hari Lahir buat Mamaku yang tercinta pada 8 Mei yang lalu & Selamat Hari Ibu.. Maklah ibu yang terbaik di dunia.. Sayang mak..





ketika berumur 2 tahun


ketika berumur 23 tahun


apa yang kelakar untuk birthday mak tahun ni:

aku: mak, mak nak hadiah apa birthday ni??
mak: mak nak menantu boleh?? hahaha
aku: errrrrr......  (-,- )"
ok adik2 kak intan, boleh la start cari menantu kat mak.. tapi ingat, korang jangan menggatal!! amaran keras ni.. 


**entri ni da tulis lama,tapi baru rasa nak post... hahaha.. sebab apa?? sebab rasa mcm byk je idea nk tulis pasal mak..sehinggakan tak tertulis banyaknya.. cukuplah sekadar ini ok!!

like